0
(0)

Mida eelistada — MacBook Pro 14 (2021) või eelmise aasta MacBook Pro 13?

14-tolline MacBook Pro (2021) on Apple’i uus lipulaev. Mis eristab uudistoodet arvuti eelmisest versioonist MacBook Pro 13 (2020) ja kas tasub võimsuse tagaajamisel loobuda eelmise aasta mudelist? Proovime selgust saada. 

Apple on end tõestanud ettevõttena, mis toodab parimaid sülearvuteid disaineritele, videomonteerijatele, muusikutele ja teistele loomingulistele elukutsetele. Apple’i ökosüsteemil koos MacOS-iga on edumaa Windowsi ees ning pärast esimest tutvust Apple OS-iga on taas Microsofti operatsioonisüsteemile üleminek üsna raske.

Eelmisel aastal loobus ettevõte Inteli protsessoritest ja nüüd töötab MacBook oma kiibiga M1. Siinkohal tasub arvestada, et MacBook Pro tarnitakse ühe protsessoriga versiooniga, 2021. aasta versioonis on aga M1 Pro ja võimsam M1 Max.

Mida valida?

M1-protsessoriga “aegunud” 13-tollist MacBook Pro-d ei maksa maha kanda. See on endiselt piisavalt võimas, et hakkama saada enamiku tänapäeva ülesannetega. Aga mis siis, kui vajate parema jõudlusega kiipi? Siinkohal tuleb võrrelda Apple’i uusi protsessoreid.

M1 Pro on 10-tuumaline kiip 16-tuumalise graafikaprotsessoriga, samas kui M1 Maxil on 32-tuumaline kiip. Võrdluseks – eelmise aasta M1 kuulub 8-tuumalise graafikaprotsessoriga 8-tuumalise kiibiga klassi.

Ometi töötab 2020. aasta MacBook Pro siiski paremini kui enamik Windowsiga sülearvuteid.

Disain ja komponendid

Seekord on Apple sülearvutite välimusega palju vaeva näinud. Seoses iPhone 12 trendikusega ja naasmisega nurgelisema disaini juurde otsustas ettevõte selle välimuse juurde jääda ka sülearvutite puhul.

MacBook Pro 14 on paksem ja kandilisem. Apple lisas korpuse alla ka väikesed jalad, mis lihtsustavad veidi seadme jahutust. Eelmise aasta MacBook Pro on õhema konstruktsiooniga, kaldus servadega ja lameda põhjaga.

Uuel MacBook Pro 14-l on täiustatud 1080p esikaamera, samas kui MacBook Pro 13 (2020) pakub 720p eraldusvõimet. Tõsi, uudistootes on kaotatud puutepaneel. Seevastu on ilmunud palju vajalikke porte. Naasmine lähtekohtade juurde, kui nii võib öelda. 2021 aasta MacBook Pro-l on nüüd kolm Thunderbolt 4 porti, HDMI, SDXC-kaardi pesa ja MagSafe 3. MacBook Pro (2020) eraldusvõime on 2560 x 1600 ja heledus võrdub 500 nitiga. Ekraan toetab laia valikut P3 värve ja ka True Tone’i.

14-tollise MacBook Pro (2021) eraldusvõime on 3456 x 2234 pikslit, värskendussagedus 120 Hz ja maksimaalne heledus 1600 nitti. Jah, päikesepaistelise ilmaga on sülearvuti kasutamine nüüd meeldivam.

Kõigile ei meeldinud Apple’i lahendus, kus ekraanil on samasugune süvend nagu viimastel iPhone’idel. Lisaks tekitab selline lahendus probleeme rakenduste arendajatele, kes on sunnitud selle muudatuse jaoks oma tarkvara kohandama.

Mida saab öelda aku tööea kohta?

13-tolline MacBook Pro (2020) võimaldab umbes 13 ja pool tundi pidevat 1080p eraldusvõimega videoesitust. See on enam kui piisav, et kasutaja saaks päeva jooksul enamiku ülesandeid tehtud.

14-tollise MacBook Pro (2021) aku tööiga on veelgi pikem. Seadme kestus sarnastes testides oli 15 tundi ja 58 minutit. Samuti on MacBook Pro (2021) varustatud FastCharge-tehnoloogiaga, mis võimaldab laadida sülearvuti poole tunni jooksul kuni 50%.

MagSafe 3 juurde naasmine on samuti hea uudis. Magnetitega kinnitamine säilitas maailmas tuhat MacBooki. Oluline on siinkohal meeles pidada, et ainult 14-tolline MacBook Pro suudab MagSafe’i kaudu kiirelt laadida.

Mis on parem?

Kui otsite kõrgeima jõudlusega sülearvutit, peate vaatama uut mudelit, millel on kiip M1 Pro või M1 Max. Kuid Apple’i hinnapoliitika säästab tavaostjaid harva, mistõttu täisvarustusega 14-tollise MacBook Pro eest tuleb välja käia umbes 5099 eurot. Ent kui te ei vaja ülemäärast jõudlust, ei tegele videotöötluse või kodeerimisega, on MacBook Pro 13 (2020) piisavalt võimas ka praegu.


Kas see artikkel oli kasulik?

Hindamiseks kliki tärnil!

Keskmine hinnang 0 / 5. Häälte arv: 0

Veel ei ole ühtegi häält! Ole esimene!