5
(10)

Intel Alder Lake kaotab vanade mängude toetuse? 

Intel uued kiibid võivad olla ühtimatud mängudega, mis töötavad Denuvo ja SecuROM´iga. Seda tarkvara kasutatakse aktiivselt piraatlusvastaseks kaitseks. Kõikide eelduste kohaselt on arendajad sunnitud oma projektide tarvis välja laskma eraldi uuendusi. Mitmeid aastaid tagasi ilmavalgust näinud mängudel aga vedas veel vähem – need võivad üleüldse mitte käivituda. 

Nostalgiat ja viie-kuueaastase vanusega projekti käivitada armastavad võivad kokku põrkuda probleemidega. Põhjus – konfliktid Denuvo´ga koodi tasemel, samuti teiste taolist liiki programmidega.

Denuvo´t kasutatakse paljudes kaasaegsetes ja ka muudes mängudes. Pealtnäha kasutatakse seda programmides Rise of the Tomb Raider, Doom 2016 või Dishonored 2. Ka uudistoodetes oli see hiljuti lisatud arvutimängu Far Cry 6.

Kasutada Intel Alder Lake´t mängudega seotud personaalarvuti alusena ei tundu enam mõistliku lahendusena.   

Sisuliselt võttis Intel endalt vastutuse võimatuse või soovimatuse eest kohandada oma kiipe tarkvaraga ja veeretas selle mängude enda arendajatele. 

«Kui teie projektis on olemas DRM-kaitse, võite võtta ühendust tarkvara tarnijaga ja veenduda, et see toetab teie projekti arhitektuurilisi gabariite»,

Probleem seisneb selles, et praktiliselt kõik kaasaegsed AAA-mängud kasutavad seesmist piraatlusvastast kaitset. Piisab meenutamast selliseid programme kui VMProtect või SecuROM.

Suurte projektide pärast muret ei ole. Näiteks on Far Cry 6 projektile Intel uusimate kiipidega ühtivuseks juba tehtud uuendus. Mis siis aga, kui arendajad kasutavad mitut kaitsetehnoloogiat? Ja selliseid näiteid on küll, piisab vaid meenutamast Assassin’s Creed Origins. Sama käib ka 2016.aasta Doom näidise kohta.  

Nagu tarkvara korral, uuendatakse väga harva ka mänge 2-3 aasta möödudes programmi avaldamisest. Denuvo´t võib aktiveerida uutes projektides, kuid kes hakkab sellega tegelema, kui mäng on juba 5-7 aasta vanune? Sellesse loetellu võib kanda Battlefield: Hardline, Star Wars: Battlefront, Dragon Age: Inquisition ja muud samatähtsad mängud. 

Vaieldav ja kallis?

Intel uusimate kiipide ostmise otstarbekus on küsimärgi all veel ka seetõttu, et protsessoreid ei saa kohe mitte kuidagi kanda eelarveliste keskprotsessorite segmenti.

Samuti tuleks tähelepanu pöörata sellele, et uutele keskprotsessoritele tuleb juurde osta ka teised emaplaadid, Intel LGA1200´ga nad ei ühti, vaja läheb  LGA1700. Siia lisame ka uue jahutussüsteemi. 

Tom’s Hardware spetsialistide sõnul aktiveerub Intel Alder Lake 2021.aasta IV kvartali lõpuni (finantskvartalid erinevad veidi tavalistest kalendrikvartalitest), mis tähendab, et kiibid peavad jõudma jaemüüki hiljemalt 2022.a. jaanuaris. 

Kokku esitletakse viis allsarja, näiteks on Alder Lake-S mõeldud personaalsetele lauaarvutitele,  Alder Lake-P sülearvutitele, M märgistusega protsessorid sobivad vähese võimsusega seadmetele, L-sari aga asendab Intel Atom protsessoreid. Alder Lake-N paigaldatakse baastasemega lauaarvutitele ja sülearvutitele. 


Kas see artikkel oli kasulik?

Hindamiseks kliki tärnil!

Keskmine hinnang 5 / 5. Häälte arv: 10

Veel ei ole ühtegi häält! Ole esimene!

Kategooriad: ARTIKLIDUUDISED